Felújítás

A felújítás műveletében a már korábban telepített és működő TextLib rendszer programösszetevőit frissíthetjük a program legfrisseb verziójára. A felújításra a TextLibet használó könyvtárak a szoftvertámogatási rendszer keretében jogosultak. A felújító programok telepítésre alkalmatlanok, telepítő készletet a jogosult könyvtárak számára kérésre az InfoKer díjtalanul küld.

1. A felújítás célja

A felújítást a TextLibet használó könyvtárnak kell kezdeményezni, az InfoKernek nem célja a felújítás kényszerítésével az országban működő rendszerek összehangolása.

1.1. Ajánlás

Az InfoKer ajánlása szerint három tényezőt érdemes figyelembe venni a felújítás megkezdése előtt:

1.2. Verzió

A verziók újdonságait felsoroló weboldal itt található (http://textlib.hu/uj21.htm)

A felújításkor nem kötelező a működő programverziót sorszámában szorosan követő új verziót telepíteni, ki szabad hagyni tetszőleges számú felújítási lehetőséget. Mivel a felújításnak csak akkor van értelme, ha a felújítókészlet verziója újabb a saját működőnél, hasonlítsuk össze a verziószámokat. A verziószámot a

2. A felújítás menete

A felújítás időszükséglete néhány perc, amelyre olyan időpontot kell választani, amikor textlibes munka nem folyik. A felújítás alatt a TextLib szerver programot, a web OPAC programot (tlwww) és értelemszerűen a munkaállomásokat is le kell állítani. Célszerű tekintetbe venni a web OPAC-ban böngésző, a TextLibet távolról használó olvasók feltételezett igényét is.

2.1. A felújítandó programok

Egyszerre kell felújítani a könyvtár által használt valamennyi programösszetevőt. Hogy melyek azok, azt legegyszerűbben ezen az oldalon (http://textlib.hu/kvt/) tudhatjuk meg.

2.2. A felújító csomagok letöltése és futtatása

2.2.1. Felújítás Windows szerveren

A felújító csomagokhoz a Windows verziójától függően kb. a Start - Minden program - TextLib Windows Szerver - TextLib Felújító úton juthatunk el. Először a verziók újdonságairól szóló ismertetőt olvashatjuk, a továbblépéshez válasszuk az 'Aktuális felújítók' cím után a 'Windows' linket. A web böngésző program típusa dönti el a további teendőket. Vagy közvetlenül a böngészőben kiválaszthatjuk és futtathatjuk a felújító készleteket, vagy letöltés után indíthatjuk a felújítást.

A windows felújító csomagok helye: itt van (http://textlib.hu/windows/felujito/2.1/)

A felújító készletek az alábbiak:

A nevekben nnnn a verziószámot helyettesíti.

2.2.2. Felújítás Linux szerveren

Itt található: Felújítás menete (http://textlib.hu/html/linux/linuxos.htm#2.2.)

2.2.3. Felújítás Windows munkaállomáson

A munkaállomás program felújítása automatikus, nem szükséges futtatni a tlwk-v2.2.01.nnnn.felujito.exe-t. Amikor a szerver verziója egy felújítás után megváltozik, a munkaállomás program a következő elindításkor észleli, és automatikusan felújítja magát.

Vissza: HTML dokumentáció   ;   TextLib honlap