1. Foglalás

Az olvasó a katalógusban talált kölcsönözhető és éppen szabad, tehát kölcsönzés alatt nem álló dokumentumot lefoglalhat, azaz meghatározott ideig félretetethet.

Ezt megteheti az olvasó maga, a TextLib webes felületén, miután bejelentkezett, és lekereste a kívánt dokumentumot.

Vagy megteheti a könyvtáros, a windows kliens programban, hogy például egy telefonos kérésnek eleget tegyen.

Csak az opciót megvásárló könyvtárakban működik.

1.1. Használat - olvasó

Az olvasó a webes felületen az éppen benn levő példányok közül tud foglalni. Kistérségi rendszer esetén természetesen csak azokon a településeken, ahova be van iratkozva. Ahova nincs, ott nem él a FOGLAL gomb

1. ábra: Példány adatoknál a FOGLAL gomb
kep

Az olvasói állapotban pedig láthatja és nyomon követheti a foglalásai állapotát. A nyomon követéshez, amennyiben az olvasó nem lép ki az olvasói állapot ablakából, időnként meg kell nyomni a web böngésző frissítés gombját, hogy a foglalás státuszának változása észrevehető legyen. Az ablakban nem csak az aktuális foglalások látszanak, hanem az utolsó 5 lezárt foglalás is, hogy utóbb is láthassa, mi történt azokkal.

2. ábra: Olvasói állapotban a foglalások
kep

Ha egy példány van benn, és azt lefoglalják, akkor a következő olvasó már csak előjegyezni tudja.

Vigyázat! A foglalás státusza csak az olvasói állapot ablakban követhető, a példány státuszát mutató mezőben nem!

A foglalás állapotai, amelyek az olvasói állapot ablakban is láthatók:

Élő foglalások:

Lezárt foglalások:

1.2. Használat - könyvtáros

A foglalásokat kezelő dolgozó a foglalások rendszeres és gyakori keresésével majd feldolgozásával irányítja a folyamatot. A foglalások az Olvasószolgálat / Előjegyzés+Foglalás / Foglalások keresése menüpontban kereshetők.

3. ábra: Olvasószolgálati menü
kep

Az élő foglalások a dokumentum címe és a foglalás érvényességi ideje alapján kereshetők.

Ezek megadása nélkül gyors és egyszerű keresésekre külön nyomógombok szolgálnak:

4. ábra: Foglalások keresése ablak
kep

A már lezárt foglalásokat csak a dokumentum címe alapján lehet keresni. Speciális esetekben ebből a halmazból kiindulva a találati halmazból válogatást használhatjuk Egyéb / Eszközök / Találati halmazok ablak - Egyéb / Válogatás menüpont.

Csak az aktuális fiók/település foglalásait találjuk meg a kereséssel. Ha az összesre lenne netán szükség (persze csak a rendszergazda tudja megnézni őket), akkor a Keresés / Parancsnyelvi menüpont használható. Pl.: keress foglalzarol=?

A foglalás folyamatában soron következő lépést a foglalás aktuális állapota határozza meg. A foglalások keresése után az ablakos megnézésben (módosítás módban!) csak azok a nyomógombok aktívak, amelyekkel egy lehetséges következő lépés tehető.

Egyes műveleteknél a példánynak ott kell lenni helyben. Hogy ebben a TextLib biztos lehessen, kéri a példány vonalkódját (vonalkódolvasóval célszerű beolvasni).

A nyomógombokkal végezhető műveletek:

5. ábra: Foglalás módosítás ablaka
kep

Elkészült az Új foglalás menüpont, amivel a könyvtáros tud foglalni az olvasónak. Erre akkor lehet szükség, ha az olvasó pl. betelefonál, hogy szeretne valamit félretetetni.

1.2.1. Kölcsönzés

Kölcsönzésnél - ha az olvasó a neki félretett könyvet kapja - beíródik a foglalás rekordba, hogy az olvasó megkapta.

Foglalásra félretett könyvet nem lehet másik olvasónak kikölcsönözni.

6. ábra: Másnak van félretéve
kep

1.2.2. Automatikus foglalás figyelés

A könyvtáros beállíthatja, hogy a program időnként ellenőrizze a foglalásokat. És jelezze, ha van el nem intézett igény. Így nem kell állandóan foglalás keresést indítani, a háttérben ez automatikusan megy. És amíg nincs újabb foglalás, nincs a könyvtárosnak semmi teendője.

Ha nincs teendő a foglalásokkal, akkor nem történik semmi. De ha van új foglalás, vagy helyre kellene rakni valamit pl. foglalas lemondás miatt, akkor alul egy státus sorban kiiródik, hogy hány új ill. hány helyre rakandó foglalás van.

Ha a státusz sorban az X-re kattintunk, akkor eltűnik a státusz sor, de egyből feljön a foglalás keresés ablak.

Beállítás: Egyéb / Beállítások / Alapértelmezések menüpontban az Időzített feladatok mezőben lehet újabb feladot felvenni, meglevőt módosítani.

Az egyes mezőket a következőképpen kell kitölteni:

1.3. Használat - rendszergazda

1.3.1. Paraméterek beállítása

Első használat előtt beállítandó paramétereket a Rendszer / könyvtárunk adatai / Paraméterek ablakban találjuk, azon belül is a Foglalás részben:

7. ábra: Foglalás paramétereinek beállítása
kep

1.3.2. Feladat rekord létrehozása

Szintén az első használat előtt érdemes létrehozni egy 'Foglalások automatikus ellenőrzése' nevű feladat rekordot. Ha van ilyen feladat, akkor a könyvtáros ki tudja ezt választani időnként elinduló feladatnak.

A rendszeragazda menüben a Rendszer / Rendszerelemek bevitele / Feladat menüpontot kell válasszuk. A kitöltendő mezők:

1.4. TLWWW beállítás

A tlwww.cfg -ben a


tlwwwsets=NNNNN

sorban NNNN-hez legyen hozzáadva a 16 (olvasó weben foglalhat)

1.5. Tesztelés

Hogy ne egyből minden olvasó tudjon foglalni, tlwww.cfg-ben be lehet állítani, hogy csak mely olvasóknak legyen egyáltalán Foglal nyomógombja. Teendők:

Ilyenkor csak ezeknek az olvasóknak jelenik meg a FOGLAL gomb a web-es felületen. Így nyugodtan ki lehet mindent próbálni.

Vissza: HTML dokumentáció   ;   TextLib honlap