TextLib opciók

A TexTlib rendszerhez több kiegészítő programot és modult is készítettünk.
Ezek külön-külön (egymástól függetlenül) is megvásárolhatók.
Az aktuális árakat itt találja.

Szerver/kliens opciók

AUTOLINK: könyv/cd/dvd borítók + linkek ; részletes leírás
Könyv/cd/dvd borítók és hasznos linkek megjelenítése a TextLib webes felületén és a windows kliensben. Részletesebben lásd itt.
EGYSZ-ÉRK: Egyszerű érkeztetés - állományba vétel ; részletes leírás
Ahol nem akarják használni a komplett monografikus szerzeményezési alrendszert, de szeretnék a következő funkciókat:
FIÓK: Fiók rendszer - fiókok/tagkönyvtárak kezelése ; részletes leírás
Több fiókkal (tagkönyvtárral) rendelkező könyvtárak nem nagyon tudnak meglenni e nélkül az opció nélkül :-)
Egy közös adatbázisban található a könyvtár valamennyi dokumemtuma, ide jelentkezik be minden fiók. Egységesen kezelhető a könyvtár dokumentum-állománya, a szerzeményezés, a formai és tárgyi feltárás, valamint a honosítás.
FOGLALÁS: Dokumentum lefoglalása ; részletes leírás
Az olvasó a katalógusban talált kölcsönözhető és éppen szabad dokumentumot lefoglalhat, azaz meghatározott ideig félretetethet. Ez kétféleképp történhet: Mindkét esetben pár napja van az olvasónak, hogy bejöjjön, és elvigye, amit lefoglalt.
INTKOLCS: Intézményi kölcsönzés ; részletes leírás
A könyvtárközi kölcsönzésnek a kölcsönző könyvtár felőli "oldalát" kezeli.
Kezeli a kölcsönzéseket, visszaérkezéseket, az éppen nem hozzáférhető dokumentumokra vonatkozó előjegyzéseket, a kölcsönkérő partner intézményeket
A kölcsönzés/előjegyzés feltételei szabályozhatók, partner kategóriák definiálhatók, ezekhez hozzáférési paraméterek rendelhetők
Az intézményi kölcsönzések több szempont szerint kereshetők; a megtalált kölcsönzések partner-intézményenként listázhatók.
KSZR: KSZR rendszer ; részletes leírás
Szinte tetszőleges hierarchiájú együttműködés elképzelhető. Kistérségek és azok szolgáltató helyi könyvtárai csatlakozhatnak egy ellátó könyvtárhoz, amelynek akár fiókjai is lehetnek.
A hierarchia nemcsak a létező modellek pontos ábrázolását teszi lehetővé, hanem úgy működik, ahogy ezek a könyvtárak a valóságban tevékenykednek. A közös adatbázisban dolgozva mindenki a rendszerbe lépéskor a belépés helyétől/belépő személytől függő jogokkal tevékenykedhet. A számára engedélyezett adatokat láthatja és kezelheti.
Az ellátó könyvtár, annak fiókjai, a kistérségek és azok szolgáltató helyei önállóak minden olyan feladat ellátásában amelyben az önállóság a megszokott, és közösen dolgoznak, amikor az együttműködés úgy kívánja.
A KSZR rendszerben az olvasók, a példányok és a velük végzett könyvtárosi műveletek honosak abban a könyvtárban, ahol az olvasók beiratkoztak, ahol a dokumentumot beszerezték illetve ahol a művelet zajlott.
A könyvtáraknak saját olvasói vannak, saját dokumentum állományaik, a saját kölcsönzések, előjegyzések, stb. amelyeknek lefolyását saját hozzáférési paraméterek határozzák meg. Saját leltár és saját statisztikák készülhetnek.
KÖZKER: Közös kereső - TLWWW és Z3950 szerverekhez ; részletes leírás
Webes felületen egyszerre több könyvtári rendszerben lehet keresni ezzel a programmal. A keresendő szerverek szabadon megadhatók.
Ez működik a kozos.textlib.hu oldalon, ami a TextLibes könyvtárban keres. De pl. ezt használja a Verseghy Ferenc könyvtár is a Corvinás és TextLibes könyvtárak együttes lekérdezéséhez.
KÖZTAURUSZ: Köztaurusz kezelése ; részletes leírás
A KözTaurusz az OSZK Ungváry Rudolf által vezetett munkacsoportja által elkészített, a közművelődési terület fogalmait strukturált rendszerbe foglaló tezaurusz.
Ez betölthető TextLibbe, és az ETO jelzetekkel együtt használható dokumentumok kereséséhez.
LETÉT: Letéti rendszer ; részletes leírás
Partner intézmények számára dokumentumokat lehet rendelkezésre bocsátani - időbeli korlátozás nélkül. A partner a nála letétben lévő, már érdektelenné vált példányokat visszaküldheti; a visszaküldött példányokat a letéti alrendszer vissza tudja venni.
Az alrendszer nem tételez fel semmit a partner és a könyvtár közti viszonyról. Sem a partner számítógépes rendszeréről.
Sokban különbözik a kölcsönzéstől. Pl. tetszőleges számú dokumentum adható letétbe, letétnél nincs határidő, letétbe adni csak intézménynek lehet stb.
ÖNKÖLCS: Önkiszolgáló kölcsönzés/visszavétel ; részletes leírás
Az olvasó az erre a célra kialakított munkaállomáson saját maga tud kölcsönözni.
A kölcsönzés régóta kész, a visszavételt most fejlesztjük.
REGISZTR: Olvasó regisztráció ; részletes leírás
Az olvasó webes felületen megadhatja az adatait. Otthon, vagy a egy könyvtári gépen. Amikor bejön a könyvtárba, a könyvtáros a fontosabb adatait ellenőrizni, egy klikk, és már be is van iratkozva...
RFID: RFID kezelés ; részletes leírás
A winkliens program képes RFID olvasókkal együttműködni. Beállítható, melyik kliens program melyik RFID olvasóval van kapcsolatban.
TAVKER: Távoli keresés tlwww és Z39.50 szervereken ; részletes leírás
A windows kliensben tudunk nyitni egy ablakot, ahol más könyvtári rendszerek dokumentumait tudjuk keresni.
Sok könyvtár közül választhatunk. MOKKA, OSZK, FSZEK, VMK, DFMK, JAMK stb. De megadható más TLWWW vagy Z3950 szerver is.
A keresés eredményéről listát kapunk, innen akár be is lehet tölteni a rekordokat TextLibbe.
TLMSG: Elektronikus üzenet: email/sms küldés ; részletes leírás
Postai levelek kiváltása email/sms küldésével.
Az email tartalma megegyezik az eddig postán küldött levéllel, SMS-ben csak egy rövid figyelmeztetés megy. Hamarabb és olcsóbban kapja meg az olvasó az üzeneket, mint postai úton. Amiről email vagy sms ment, arról postai levél nem megy. Kivéve az utolsó felszólítást.
Az újonnan bevezetett levelekkel együtt jelenleg a következő üzenet tipusok vannak:
TLWWW: Web szerver ; részletes leírás
A könyvtári katalógus webes eléréséhez szükséges program. A böngésző programból elérhető felületen lehet keresni a katalógusban, be tud jelentkezni az olvasó, előjegyezhet, hosszabbíthat stb.
Elég sok különböző opció vásárólható hozzá, ezek listája itt.
Z3950: Z39.50 szerver ; részletes leírás
A Z39.50 szerver kell ahhoz, hogy más (nem TextLib) könyvtári rendszerből vagy közös keresőből lehessen keresni a könyvtár dokumentumai között.
Ha például egy megyei közös kereső készül, és az valamiért nem az InfoKer-es közös keresője, akkor szükség lesz a Z39.50 szerverre.

TLWWW opciók

TLWWW:AKADÁLYMENTES: Akadálymentes weboldalak ; részletes leírás
Vakok és gyengénlátók részére átalakított megjelenés. Az átalakítást az MVGYOSZ honlapján található leírás alapján készítettük, az akadalymentes.orfk.hu és akadalymentes.sg.hu oldalakről pedig 'loptunk' egy-két jó ötletet.
A generált HTML lapok tartalmát a vakok miatt igyekeztünk a lehetősőgekhez képest minimalizálni, a megjelenést pedig a gyengénlátóknak is megfelőre alakítottuk.

A tatabányai megyei könyvtár honlapján ki lehet próbálni: opac.jamk.hu/vak.htm

TLWWW:AUTOLINK: könyv/cd/dvd borítók + linkek ; részletes leírás
Könyv/cd/dvd borítók és hasznos linkek megjelenítése a TextLib webes felületén és a windows kliensben.
Ez az opció nem csak egy program, ami a borítókat és linkeket mutatja, hanem egy folyamatos szolgáltatás. Néhány weboldalról folyamatosan gyűjtjük az adatokat, és a weboldalak időnkénti változását is nyomon követjük.

"... ez mérföldkőnek tűnik..." - írta Mikulás Gábor a Katalist levelező listán: KataList,2008.07.04
Lehetőség van már korlátlan időtartamú előfizetésre is.

TLWWW:CHAT: Webes chat a könyvtárossal ; részletes leírás
Webes felületen bejelentkezett olvasó és a windows kliensben dolgozó könyvtáros közti CHAT (beszélgetés).
A könyvtáros nem csak szöveget tud írni az olvasónak. Egy konkrét dokumentumra vagy egy találati halmazra mutató linket is küldhet.
Megadható, mely könytárosokat érhetik el így az olvasók. Ha ilyen dolgozó nincs bejelentkezve, akkor az olvasó nem tudja használni ezt a funkciót.
TLWWW:CMS: JSON/CMS/Joomla/Drupal ; részletes leírás
Ha a TLWWW-t egy CMS (pl. Joomla, Drupal, Wordpress) részévé kell tenni, mert nem külön oldalon akarjuk a katalógust, akkor erre az opcióra van szükség.
Meg lehet nézni a textlib.hu-n, hogy mire gondolunk: Joomla példa, Drupal példa. Jászberényben a Wordpress-re találunk példát
TLWWW:ELŐJEGY: Előjegyzés+hosszabbítás ; részletes leírás
Webes előjegyzés, hosszabbítás
TLWWW:FOGLALÁS: Dokumentum lefoglalása ; részletes leírás
Az olvasó a katalógusban talált kölcsönözhető és éppen szabad dokumentumot lefoglalhat, azaz meghatározott ideig félretetethet. Ez kétféleképp történhet: Mindkét esetben pár napja van az olvasónak, hogy bejöjjön, és elvigye, amit lefoglalt.
TLWWW/HTTPS: Biztonságos weblapok kezelése ; részletes leírás
A bevezetés eredményeként a TLWWW képes kezelni a biztonságos weblapokat, használható https protokollal is.
Linuxos verziója kipróbálható itt: https://textlib.hu/tlwww/
TLWWW:KÖNYVKÉR: Könyv kérés ; részletes leírás
Ha a könytár hajlamos más intézményeknek könyveket küldeni, akkor erre az opcióra van szükség.
Azon dokumentumok adatlapján, amiknek van példánya a könyvtárban, megjelenik a [Könyv kérés] gomb. Ennek a megnyomása után egy adatlapot kell kitölteni, aminek tartalmát e-mail-ben kapja meg a könyvtár.
TLWWW:MOBIL: Mobilbarát weboldalak ; részletes leírás
Mobilon/tableten jól használható weboldalak.
A normál TLWWW oldalak kis képernyőn szinte olvashatatlanok, használatuk roppant kényelmetlen.
TLWWW:NYELV: Többnyelvű felület ; részletes leírás
A kereső oldalon választható, hogy angol/magyar/német (a lista bővíthető) nyelven akarjuk a TLWWW-t használni.
TLWWW:OLVALL: Olvasói állapot ; részletes leírás
Az olvasó a webes felületen bejelentkezés után meg tudja nézni aktuális állapotát. A kikölcsönzött, előjegyzett, lefoglalt dokumentumokat, tartozásait stb.
Tud újabb előjegyzést feladni, lefoglalni épp benn levő könyvet, kölcsönzést hosszabbítani stb.
TLWWW:P-ALL: Partner állapot ; részletes leírás
A partner könyvtár (ahova a könyvtár pl. letétbe adott könyveket) webes felületen be tud jelentkezni, és meg tudja nézni aktuális állapotát.
TLWWW:REG: Online regisztráció ; részletes leírás
Az olvasó webes felületen regisztrálhatja magát. Később a könytárban, amikor beiratkozik, a könyvtárosnak már csak ellenőriznie kell néhány fontosabb adatát.
TLWWW PLUSZ: TLWWW plusz lehetőségek ; részletes leírás
Új TLWWW funkciók a könnyebb keresés, szebb megjelenítés, több adatbázis elérés érdekében.
- keresőkérdés összerakás (pl. böngészésben több kulcs kijelölése ÉS-elt kereséshez)
TLWWW:RFID: RFID lekérdezés ; részletes leírás
Egy RFID kapu telepítéséhez szükséges TLWWW funkciók. RFID alapján példány és kölcsönzési adatok lekérdezhetősege.
TLWWW/STAT: TLWWW statisztika ; részletes leírás
A TLWWW kérések adatait eltárolja, így bármely időszakról részletes statisztikák kérhetők.
Élő példa: textlib.hu
TLWWW:ÚJDONSÁG: Újdonságok keresése ; részletes leírás
A könyvtárba újonnan bekerült dokumentumok egyszerű keresése. A Gyarapodás mezőben a következő egyszerű módokon is lehet keresni: "12 nap", "3 hét", "2 hónap"
Előre definiált gombok az újdonság kereséshez: [Egy hét] [Két hét] [Egy hónap] [Két hónap]

Ingyenes kiegészítések

CUTTER: Automatikus Cutter kitöltés ; részletes leírás
A program használatával a papír alapú könyvtári raktározási táblázatok lapozgatása nélkül tölthetjük ki a Cutter mezőt.
Egyik része a munkaállomás programban működik állandóan. A bevitt/módosított dokumentumok Cutterének kitöltését automatizálja.
Másik része egy parancssoros program, amellyel a teljes adatbázis valamennyi dokumentumának Cutter mezőjét ellenőrizhetjük.
FILEPRT: Testre szabható nyomtató modul ; részletes leírás
Az eredeti kérés az volt, hogy lehessen nyomtatni az olvasónak belépési nyilatkozatot, amin rajta vannak a főbb adatai, és amit alá lehet vele iratni.
Ezt is, de ennél sokkal többet is meg lehet csinálni ezzel a modullal. Bármilyen rekord nyomtatására alkalmas, lehet vele tetszőleges listákat is nyomtatni. Tud .CSV fájlt is készíteni, amit Excelbe betöltve korlátlanok a lehetőségek (statisztika, körlevél stb.)
HMIMP: Online HunMarc import ; részletes leírás
Ezen modul segítségével meg lehet tekinteni egy HunMarc fájlt, vagy távoli keresés eredményét. A rekordok között lehet keresni, és a kiválasztott rekordor a TextLib adatbázisba tölteni.
IDOERK: Időszaki kiadvány automata érkeztetése ; részletes leírás
Az időszaki kiadványok számainak és példányainak egyszerű bevitelét oldja meg.
Csak be kell olvasni az időszaki szám vonalkódját. Ebből a modul kitalálja, melyik kiadvány ez, és annak melyik évfolyam hanyadik száma van a kezünkben.
Gyorsan és egyszerűen kerülhetnek a katalógusba az időszaki számok és velük egy olyan példány is, ami azonnal kölcsönzésre kész.
Átlagos esetben a szám+példány létrehozása egyetlen vonalkód beolvasásával megtörténik.
ISELEJT: Időszaki kiadvány automata selejtezése ; részletes leírás
Az időszaki kiadványok példányainak egyszerű selejtezését oldja meg.
KOTMEZO: Kötelező mezők kezelése ; részletes leírás
A könyvtár által is megadhatók kötelezően kitöltendő mezők.
Ha például az olvasó rekord bevitel során az olvasói kategóriát mindenképp ki kell tölteni :-)
LFELSZ: Listás felszólítás ; részletes leírás
Oktatási intézmények könyvtárainál merül fel az igény (még a TLMSG modul elkészülte előtt), hogy a náluk napi gyakorisággal megjelenő hallgatókkal nem célszerű levelezni.
Az ilyen olvasók vonatkozásában elegendő egy - akár napi gyakorisággal készíthető - lista, amelyen az éppen késedelmes olvasók adatai szerepelnek.
MCSERE: Mező csere modul ; részletes leírás
A modul egy találati halmaz összes rekodján végigmegy, és egy megadott mezőben bizonyos értékeket lecseréli valami másra.
A modul működik szám, szöveg, dátum és dataref (rekord azonosító) mezőkre is.
RAKTARBA: Raktárba modul ; részletes leírás
A modul lehetővé teszi sok példány aktuális ill. állandó raktárának gyors változtatását. Egyszer kell megadni, hogy mit kell változtatni, aztán a vonalkódokat beolvasva, minden példány raktár adata megfelelően változik.
UJDOK: Újdonságok kliens modul ; részletes leírás
A modul a könyvtárba frissen bekerült dokumentumok egyszerű keresését teszi lehetővé. Csak a feldolgozott, olyan dokumentumokat találja meg, amiknek legalább egy példánya állományba is lett véve, a Szerzeményezés alrendszer használatával, vagy az Egyszerű érkeztetés opció segítségével.

Tervezett fizetős opciók

Az árak forintban értendők, 2017 január 1-től 2017. december 31-ig érvényesek, az áfát nem tartalmazzák. Az EFOP-4.1.8-16 pályázatban nyertes könyvtárak számára az ár a pályázat teljesítésének lezártáig érvényes.

Android: Android alkalmazás ; részletes leírás
A TLWWW mobilos webes felületéhez hasonló, még kényelmesebben használható alkalmazás. Keresés, előjegyzés, foglalás, üzenetek stb.

Vissza: TextLib honlap