RFID

Az RFID (rádiófrekvenciás azonosítás) a dokumentumok és esetleg az olvasók azonosítására szolgál.

A rendszer különleges képességeiből adódóan a szokásos azonosítási műveletek helyett érintés- és láthatás nélküli azonosításra alkalmas. Így a szokásos műveleteken túl alkalmas olvasók és dokumentumok be- és kilépésének ellenőrzésére, eltűnt dokumentumok keresésére, tömeges leltározásra stb.

1. RFID tagek írása

Fontos feladat a könyvbe ragasztott RFID tegekbe az azonosító beírása. Erre a kézi készülék használatos. Az leolvoassa a könyvről a vonalkódot, és beleírja az azonosítót az RFID tegbe.

2. RFID a kliens programban

A kliens program az asztali RFID olvasót a vonalkódolvasóhoz hasonlóan tudja használni. Össze kell rendelni a kliens programot és az RFID olvasót, onnan kezdve már megy minden magától.

2.1. TLWWW lekérdezés

A TLWWW tart kapcsolatot a kézi RFID olvasó és a TextLib adatbázis között. A beléptető kapu is a TLWWW-től kérdezi le az éppen átvitt könyvek állapotát.

3. Leltározás

3.1. Hozzárendelés

Az RFID olvasóról átvenni vagy oda küldeni találati halmazt az a könyvtáros tud, akihez a kézi olvasó hozzá van rendelve.

A hozzárendelést a TextLib rendszergazda a dolgozó űrlap Azonosító mezőjének megfelelő kitöltésével érheti el. Pl. az 1010-es sorszámú RFID olvasót a dolgozóhoz az Azonosító mezőbe irt 'RFID:1010' szöveggel lehet. Az RFID olvasó azonosító száma a készülék képernyőjének felső sora végén olvasható

A TextLib ellenőrzi, hogy csak egy dolgozóé legyen az 1010-es. Ahhoz, hogy más dolgozhasson ugyanazzal az eszközzel az összerendelést meg kell szüntetni, és új összerendelést kell létrehozni.

3.2. Készletellenőrzés

Az RFID olvasón a Készletellenőrzés menüpontot kell választani.

A ravasz megnyomásával lehet az RFID-ket olvasni, a ravasz elengedésével pedig az olvasást felfüggeszteni.

Mindig látszik a beolvasott azonosítók száma. A ravasz ismételt megnyomása folytatja az olvasást, vagyis nem szükséges egy menetben beolvasni az egy leltározási szakaszba tartozó összes példány azonosítóját.

A beolvasható azonosítók maximális száma függ az akkumulátor töltöttségi szintjétől, és tekintetbe kell venni az összegyűjtött azonosítók textlibes halmazba küldésének energiaigényét is.

El lehet küldeni a találatokat a TextLibnek, erre való a Küldés gomb. Ha van RFID:1010 azonosítójú dolgozó, akkor neki létrejön egy új halmaza RFID-xx néven, ahol xx egy sorszám. Ha nincs ilyen azonosítójú dolgozó, akkor a halmaz a rendszergazdáé lesz.

A küldés befejeződése után az azonosítók törlődnek az RFID olvasón. A küldés befejeződése előtt a kézi olvasó kikapcsolása vagy kikapcsolódása a gyűjtött azonosítók elvesztésével jár.

Kliensbe belépéskor a dolgozó a halmazai között találja az RFID-xx nevű halmazokat, ezek jöttek az RFID olvasótól. A belépés után képződő ilyen halmazokat a Találati halmazok ablakban az Egyéb/Mentett halmazok átvétele menüponttal lehet elővenni.

A kliensben a Leltározás ablakban a Halmazból menüpont kiválasztásával és az RFID-xx nevű halmazok közüli választással lehet a teljes halmaz leltározását elindítani.

InfoKer fejlesztés az a funkcio, hogy nem egyesével küldjük a tételeket a TLWWW-nek, hanem csoportokban. Nagyságrenddel gyorsabb lett így a küldés.

3.3. Keresés

A dolgozó (akihez a készülék hozzá van rendelve) az RFIDKER nevű elmentett talalati halmazát veheti át keresés céljára a kézi olvasóra.

Az RFIDKER név egy meglévő találati halmaz átnevezésével jön létre. Ehhez a találati halmazok ablakban a halmazon jobb egérgombbal kattintva a Halmaz adatai menüpont ablakában a legfölső mezőben kell a nevét átírni, majd a Rendben gombbal jóváhagyni.

A kézi RFID olvasón a Keresés menüpont választása letölti az előzőleg elkészített halmazt. A letöltés után a halmaz átneveződik, RKER-xx névre. A kliensen az Egyéb/Mentett halmazok átvétele menüpont kiválasztása után láthatóvá is válik az átnevezés.

Ezután lehet keresni a könyveket a kézi olvasóval. Látszik, hogy hány keresettből hány van már meg. A megtaláltakat el lehet küldeni a TextLibbe, pont úgy, mint a Készletellenőrzésnél. Az elküldöttek törlődnek a keresési listából. A meg nem találtakat lehet tovább keresni.

Jelenlegi CS101 kézi készülék kb. 800-as listát bír el!

Készíthetünk listát a kikölcsönzött könyvekről, a selejtezettekről stb., hogy megkeressük, van-e ilyen esetleg a könyvtárban.

3.4. Egyebek

A CS101 kézi készülékben alkalmazható beállítások. Settings.xml:

Ha nem akarjuk az utoljára beolvasott RFID-t látni a képernyőn:

<Handheld>
   <LastTagDisplay enabled="False" />

Ha az RFID-k felküldését mégsem csoportosan, hanem egyesével akarjuk. Es sokkal lassabb, általában nem érdemes használni:

<Handheld>
   <BatchInventory enabled="False" />

Vissza: Kiegészitő programok TextLib honlap